3D nyomtatás

felsőfokon

A 3D nyomtatás új ipari forradalomként való emlegetése nem véletlen: megjelenésével digitális modellekből olyan háromdimenziós tárgyak térbeli leképezése vált lehetővé, amelynek a fejlesztés korai szakaszában való javítása jelentős idő-,  de leginkább költségmegtakarítást eredményez.  Melyek a terület legnagyobb kihívásai, és hogyan igyekszik ezeknek a kihívásoknak a technikai fejlődés megfelelni? Cikkünk  a 3D nyomtatás lehetőségeit és legújabb technológiai megoldásait foglalja össze.

3D nyomtatás

jelentősége és lehetőségei

A sikeres vállalatok rengeteg energiát fektetnek a fejlesztésbe, hiszen tudják, hogy egy termék sikeressége a tervezés kezdetekor dől el: a költségek 70%-át a fejlesztés korai szakaszában tudjuk befolyásolni, utána már csak minimális eredményt tudunk elérni a gyártásoptimalizálás segítségével.  

A költségek csökkentése mellett, kiemelten fontos szempont a határidők pontos tartása. Innovatív termékek esetén, a megfelelő időben történő piaci megjelenés elengedhetetlen, amelyet egy kései/utólagos formaterv módosítás, vagy a sikertelen szerszámpróba akár hetekkel, hónapokkal visszavethet. 

A 3D nyomtatással új lehetőségek nyíltak meg számos ipari területen, hiszen a termékek modellezése gyorsan, akár irodai környezetben, költséghatékonyan, a legapróbb részletekkel rendelkező prototípusok legyártásával vált lehetővé. Mérnökök, terméktervezők, formatervezők, szerszámtervezők vagy akár orvosok, ékszerészek munkáját könnyíti manapság a rapid prototípusgyártás, amely már a termékfejlesztés során segít kiküszöbölni a korai hibákat.  

Változó piaci tendenciák, folyamatos technológiai megújulás 

A 3D nyomtatásnak azonban - mint minden technológiai újításnak - napról napra igazodnia kell a változó piaci tendenciákhoz. A növekvő igényeknek megfelelően napjainkra szinte bármilyen anyag nyomtatására lehetőség nyílik a különböző technológiák alkalmazása révén: legyen a gyártandó alkatérsz akár gumiszerű (TPE, TPU), vagy polypropilén (PP), esetleg biokompatibilis fotopolimer. De ha fröccsöntött alapanyag minőségre van szükség, az SLS technológia révén ez sem akadály: poliamid alapanyagok egész sora érhető el: PA6, PA11, PA12, akár üvegszál erősítéssel PA+GF is. Magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz a különleges Vitcrex PEEK anyagokból akár 150°C-on hőálló alkatrészek is gyárthatók. Fémek közül napjainkra elérhetővé vált az Alumínium, Titanium (Ti), vagy rozsdamentes acél nyomtatás. 

Az általunk alkalmazott 3D nyomtatási eljárásokkal (FDM, SLS, SLA, Polyjet, DMLS, MJF) igyekszünk az ipar változó elvárásainak megfelelni. 3D nyomtatóink segítségével kiváló felbontásban, különböző tulajdonságú és színű anyagokból, precíz alkatrészek előállítására nyílik lehetőségünk. A technológia fejlődésének és stratégiai beruházásainknak köszönhetően ma már nem csak élethű prototípusokat, de akár kis-, és közepes szériagyártást is tudunk biztosítani ügyfeleinknek 3D nyomtatóink segítségével. Eszközparkunk folyamatos karbantartása és fejlesztése révén költséghatékony, ipari megoldással állunk ügyfeleink/partnereink rendelkezésére.